cybercrime voorkomen

Zo voorkomt u cybercrime: 4 tips

Cybercrime, computercriminaliteit en digitale criminaliteit. Verschillende termen met een en dezelfde betekenis: misdaad gepleegd met ICT, gericht op ICT. Deze digitale vorm van criminaliteit blijft maar groeien. Het is dan ook bijna niet onontkoombaar dat u slachtoffer wordt van cybercrime. Dit wilt u voorkomen en omdat wij graag met u meedenken, zetten wij een aantal tips voor u op een rijtje.

Toegangscode van uw apparaat

De eerste stap die u moet nemen, is het beschermen van de ‘voordeur’ van uw apparaat. Of het nu gaat om uw laptop, mobiele telefoon, smartwatch of tablet, stel een sterk wachtwoord in. Zorg voor minimaal twaalf karakters. Hoe langer, hoe lastiger het wachtwoord te kraken. Noteer ook in uw agenda dat u om de paar maanden uw wachtwoord wijzigt.

Stel een tweestapsverificatie in

Het extra moeilijk maken voor hackers om toegang te krijgen tot uw e-mailaccount of clouddienst, doet u door een tweestapsverificatie in te stellen. Wanneer u dit doet, voegt u een extra beveiligingslaag toe aan het e-mailaccount of clouddienst. Er zijn trouwens verschillende vormen van cybercrime. Lees de blog die we er eerder over schreven.

Een beveiligde internetverbinding

Een andere belangrijke tip is om te kijken of u via een veilige verbinding op internet zit. Thuis kunt u checken of de basisbeveiliging van uw wifi-netwerk in orde is. Maakt u voornamelijk gebruik van internet op openbare plekken, zoals in een café of in de trein? Dan moet u weten dat openbare wifi niet altijd veilig is. Wanneer u een Virtual Private Network (VPN) regelt, legt u hiermee een beveiligde verbinding aan tussen uw apparaat en de openbare wifi. 

Wees alert bij gevaarlijke indringers

Ook al heeft u de basisbeveiliging van uw apparaten op orde, nog steeds is het belangrijk om alert te zijn. Wees u bewust van de mogelijke dreigingen van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan het downloaden van programma’s, apps of muziek en films die geïnfecteerd kunnen zijn met een virus. Bij cybercrime blijven zich nieuwe virussen ontwikkelen die uw virusscanner nog niet herkent. Blijf opletten!

Zo voorkomt u cybercrime

Tot slot willen wij u waarschuwen voor de cybercriminelen die aan uw inloggegevens van internetbankieren proberen te komen. Zij sturen mails die van uw bank lijken te zijn, waarin ze u vragen op een link te klikken. Klik hier niet op. Licht uw eventuele medewerkers in en zorg ervoor dat iedereen weet hoe ze nepmails, neptelefoontjes en malafide computerbestanden herkennen. Hulp nodig bij deze zaken? Neem dan contact op met Munniksma, de Boer & Palali en voorkom cybercrime.