Lijfrenteverzekering

Lijfrenteverzekering

Een lijfrenteverzekering is een verzekering waarmee de aanvulling op uw pensioen is geregeld. U betaalt hierbij een premie aan de verzekeringsmaatschappij waarbij u de lijfrente afsluit. Deze premie kan eenmalig zijn, dan gaat het om de koopsompolis. Maar, ook een periodieke premiebetaling is mogelijk. Deze betaalt u dan eens per maand, kwartaal of (half)jaar.

Periodieke premiebetaling

De periode waarin de periodieke premiebetaling wordt gedaan, wordt de opbouwfase genoemd. U legt geld opzij om uitkeringen op een later moment te garanderen. Na de opbouwfase volgt de periode van de uitkering, ook wel de uitkeringsfase genoemd. U kunt het bedrag dan in één keer laten uitkeren, maar fiscaal gezien raden wij over het algemeen aan dit niet te doen. U betaalt namelijk over het gehele bedrag inkomstenbelasting. Daarnaast loopt u een grote kans te maken te krijgen met vermogensrendementsheffing. Wij raden daarom aan om de uitkering gefaseerd uit te laten betalen.

Lijfrenteverzekering en belasting

De inleg in een lijfrenteverzekering is aftrekbaar van de belastingen. Dit betekent kortgezegd dat de Belastingdienst meebetaalt aan de opbouw van uw lijfrentevermogen. Er is echter wel een kanttekening te plaatsen. De inleg op een lijfrente is alléén aftrekbaar wanneer u jaarruimte of reserveringsruimte heeft en aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt.

Banksparen

Naast een lijfrenteverzekering bestaat er ook de mogelijkheid van banksparen. Een lijfrenteverzekering sluit u af bij een verzekeraar en niet bij een bank. Bij een lijfrenteverzekering maakt u rendement via de winst van de verzekeraar. Bij banksparen gaat dat via de rente die u ontvangt. Het rendement is dus bij een lijfrente meer onzeker. Bij een lijfrenteverzekering kunt u een levenslange uitkering krijgen, bij banksparen wordt er altijd een einddatum van uitkering afgesproken. Leeft u langer dan de einddatum? Dat heeft u in dat geval geen recht meer op uitkering.

Meer informatie?

Verkrijgt u graag meer informatie en uitleg over de lijfrenteverzekering? Dan bent u bij Munniksma, de Boer & Palali aan het juiste adres. Wij helpen u graag verder.

Maak direct een afspraak voor passend en persoonlijk advies

afspraak maken