Huren of kopen van een boot: deze verzekeringen zijn nodig!

De zomer is in aantocht en daarmee ook het mooie weer. Oftewel: men gaat weer massaal het water op. U doet er daarom goed aan uw boot te laten verzekeren, ook als u deze huurt. Maar uit welke verzekeringen kunt u kiezen?

Wettelijk verplicht

In Nederland is een bootverzekering niet wettelijk verplicht, maar let op: in het buitenland kan deze verplichting er wel zijn. Check dus voordat u zich op buitenlandse wateren bevindt of dit verplicht is. Daarnaast is het verstandig om een internationaal verzekeringsbewijs mee te nemen, deze kunt u in de meeste gevallen bij uw verzekeringsmaatschappij opvragen.

WA verzekeren

U kunt voor uw boot een WA-verzekering afsluiten. In de meeste gevallen wordt dan de materiële schade en/of letselschade vergoed die u veroorzaakt aan derden. De schade aan uw eigen boot wordt in dit geval dus niet vergoed. Wél kunt u er bij veel maatschappijen voor kiezen om de WA-verzekering aan te vullen met een casco-dekking. Hiermee wordt ook de schade aan uw eigen boot vergoed, bijvoorbeeld schade aan de lak of schade door diefstal.

Particuliere aansprakelijkheidsverzekering

Waarschijnlijk heeft u deze al: de particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Deze aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade aan derden, maar heel beperkt. Schade aan uw eigen boot wordt ook met deze aansprakelijkheidsverzekering niet vergoed. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen wordt de schade vergoed aan derden als het vermogen van motor van de boot maximaal 4 pk is of in het geval van een zeilboot dat het zeil maximaal 16 vierkante meter groot is.

De verhuurder

Huurt u een boot bij een betrouwbare verhuurder? Dan mag u ervan uit gaan dat deze ook een verzekering heeft afgesloten. Bij twijfel is het verstandig om dit nog even na te vragen. Deze verhuurder kan een bootverzekering of een pleziervaartuigverzekering hebben afgesloten. Deze verzekering zorgt ervoor dat schade die u als huurder bij derden veroorzaakt wordt vergoed.

Laat u goed informeren bij het afsluiten van een verzekering voor uw boot. Bij Munniksma, de Boer en Palali helpen wij u graag verder. Neem contact met ons op of kom even langs!

Maak direct een afspraak voor passend en persoonlijk advies

afspraak maken