Een annuleringsverzekering: ja of nee?

De vooruitzichten zijn goed, er staat een zomervakantie op de planning. Met de voeten in het warme zand, een lekkere cocktail aan de bar en een duik in het zwembad. Heerlijk! Dan gebeurt er iets wat niemand heeft voorzien: u breekt uw been. Bij het annuleren stoot u tegen een hoge rekening. Deze annuleringskosten voorkom je door een annuleringsverzekering. Wij vertellen wat deze inhoudt.

Wat is een annuleringsverzekering?

De naam zegt het al: een annuleringsverzekering is een verzekering die kosten die gemaakt zijn door annuleren geheel of gedeeltelijk dekt. Uw vakantie of reis kan door bepaalde omstandigheden of gebeurtenissen niet doorgaan en moet geannuleerd worden. Gebeurtenissen kunnen zijn een overlijden, ernstige ziekte of een ongeval. De dekking van een annuleringsverzekering is vaak uitgebreid. Zo wordt bij veel verzekeringen ook onvrijwillige werkloosheid of een echtscheiding meegenomen in de voorwaarden. 

Waarom een annuleringsverzekering?

Stel u heeft een vakantie geboekt en door onvoorziene omstandigheden kan deze helaas niet doorgaan. Dan wilt u deze kunnen annuleren. De reisorganisatie kan hoge annuleringskosten in rekening brengen. Met een annuleringsverzekering heeft u recht op een vergoeding van de gemaakte annuleringskosten en de reissom die reeds is voldaan. Of u bent al op vakantie en moet deze onverhoopt afbreken. Dan zorgt een annuleringsverzekering ervoor dat u een vergoeding ontvangt voor de gemiste vakantiedagen.

Welke soorten zijn er?
Een annuleringsverzekering komt voor in twee varianten. Beide verzekeringen hebben zijn eigen voordelen. We zetten deze onder elkaar:

Kortlopende annuleringsverzekering

Dit is een tijdelijke verzekering om annuleringskosten te dekken. Deze wordt afgesloten voor één bepaalde reis of vakantie. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om tegen extra premiebetaling een verzekering af te sluiten met allriskdekking. Uw vakantie of reis mag dan om bijna – behalve vanwege het weer of als u geen zin heeft – alle redenen worden geannuleerd. Let op: de vergoeding bedraagt 75% van de annuleringskosten.

Doorlopende annuleringsverzekering
Wordt ook wel een doorlopende reisverzekering genoemd. Met een reisverzekering bent u het hele jaar verzekerd voor annuleren. Dit is vooral handig als u langer dan twee weken op vakantie gaat of niet bij elke reis opnieuw een annuleringsverzekering wilt afsluiten. Hier heeft u vrije keuze in wat u wilt verzekeren zoals werelddekking of spoedeisende hulp. Een doorlopende reisverzekering geldt niet als u langer dan 180 dagen op vakantie of reis gaat.

Het antwoord of een annuleringsverzekering nodig is, is wat ons betreft zeker een ja. Wij raden iedereen aan om deze af te sluiten, zo voorkomt u hoge annuleringskosten.