Auto verkopen? Zo zit het met de autoverzekering!

Toe aan een nieuwe auto? Of is de auto toch niet meer nodig? Er zijn allerlei redenen waarom u uw auto zou verkopen. Maar hoe zit het dan precies met de autoverzekering? Mag er iemand anders in uw auto rijden en hoelang geldt de verzekering? Wij leggen uit hoe het werkt met uw autoverzekering na het verkopen van uw auto.

Verzekering andere bestuurders

Is uw auto wel verzekerd als er iemand anders – bijvoorbeeld een potentiële koper – in rijdt? Uw auto is te allen tijde verzekerd, maar de bestuurder moet wel in het bezit zijn van een autorijbewijs. U blijft echter wel verantwoordelijk voor eventuele schade die er kan ontstaan. Vindt u het geen fijn idee om een vreemde in uw auto te laten rijden? Dan is het ook een optie om tijdens een proefrit mee te gaan.

Opzeggen autoverzekering

Gefeliciteerd, uw auto is verkocht! Dan is het nu tijd om de autoverzekering op te zeggen. Ook wanneer deze een contractduur had van één jaar. De koper van uw auto moet op het moment van wegrijden wel in het bezit zijn van een autoverzekering. Uw eigen verzekering kan namelijk niet worden overgenomen. Daarom wordt er aangeraden om de dag nadat uw auto verkocht is de autoverzekering te stoppen.

(Nog) geen nieuwe auto?

Komt of is er nog geen nieuwe auto? Dan kan de verzekering tussentijds stopgezet worden. Er zal dan om een vrijwaringsbewijs gevraagd worden door uw verzekeraar. Dit is een document wat als bewijs dient dat het kenteken van de verkochte auto niet meer op uw naam staat. Dit bewijs ontvangt u bij de verkoop van uw auto. Uw verzekeraar zal de betaalde premie terugstorten op uw rekening. Er zijn autoverzekeringen die royementskosten rekenen, deze kunnen oplopen tot €25.

Een nieuwe auto

Heeft u een nieuwe auto gekocht? Dan kunt u bij de verzekeraar uw oude auto wijzigen naar de nieuwe auto. Vraag bij uw verzekeraar naar de voorwaarden. Heeft u advies nodig omtrent uw autoverzekering? Neem dan contact op met Munniksma, de Boer & Palali.