Overstappen van zorgverzekering? Dit komt er bij kijken!

In de eerste maanden van een nieuw jaar horen we het regelmatig: hadden we maar onze zorgverzekering gewijzigd! Overstappen kan vaak namelijk tientallen euro’s schelen. Maar hoe bepaalt u of het loont om over te stappen? Wij vertellen u waar u rekening mee moet houden tijdens het overstappen naar een andere zorgverzekering!

Vergelijken loont

Om te bepalen of het voor u loont om over te stappen van zorgverzekeraar zijn er talloze vergelijkingstools. Bijvoorbeeld de tool van Stad Holland. Zodra de actuele gegevens voor het nieuwe jaar bekend zijn (dit is meestal na de zomer), worden deze automatisch in deze tool verwerkt. Echter kunt u voor nu al een duidelijk beeld scheppen wat uw huidige verzekeraar biedt t.o.v. anderen.

Overstappen van zorgverzekering halverwege het jaar

Tussen half november en 31 december is het mogelijk om over te stappen van zorgverzekeraar. Bent u nog niet helemaal zeker van uw keuze? Wanneer u de huidige verzekeraar voor 1 januari opzegt, kunt u nog tot 1 februari de keuze voor de nieuwe verzekeraar doorgeven. Wilt u na 1 februari nog overstappen? Dan kan dat alleen in uitzonderlijke gevallen, namelijk:
– U bent net 18 jaar geworden
– U komt uit het buitenland en moet verplicht een (basis)verzekering afsluiten
– U komt uit militair dienstverband
– U gaat scheiden
– Uw collectief wordt beëindigd

Acceptatie

Acceptatie is een belangrijk aspect waar u rekening mee dient te houden. Sommige verzekeraars weigeren iemand wegens gezondheidsproblemen of de leeftijd. Het is goed om hier op te letten, aangezien u wel door de zorgverzekeraar geaccepteerd moet worden. Wij werken met Stad Holland, de verzekeraar voor iedereen. Hierdoor hoeft u zich geen zorgen te maken over hogere premies of afwijzing in verband met ziekte(verleden).

Gratis meeverzekerd

Bij sommige zorgverzekeraars (zoals Stad Holland) is het mogelijk om uw kinderen tot een leeftijd van 18 jaar gratis mee te verzekeren. Zijn ze ouder dan 18 jaar? Dan is het eenvoudig om het gehele gezin in 1x bij een zorgverzekeraar in te schrijven.

Aanvullende verzekering

Een aanvullende verzekering kunt u optioneel afsluiten. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een aanvullende module met fysiotherapie of tandheelkunde. Zijn alle aanvullende modules die u hebt lopen nog actueel? Soms is het van belang om op te schalen of juist stop te zetten. Let bij het kiezen van een verzekeraar dus goed op of het een totaalpakket op het gebied van zorg biedt en deze voldoet aan al uw zorgwensen en –behoeften.

Tip: noteer eerst wat u allemaal wilt in een zorgverzekering en kijk vervolgens naar de mogelijkheden.