Cybercrime

Bescherm uw bedrijf tegen cybercrime

Eén van de snelst groeiende vormen van criminaliteit is de cybercrime. Een schatting geeft aan dat cybercrime de Nederlandse samenleving 8,8 miljard euro kost. Een aanval van cybercrime kan veel gevolgen hebben voor uw bedrijf. Een belangrijke consequentie is het verlies van inkomsten, doordat de hacker betalingen onderschept of geld haalt van de bankrekeningen van uw bedrijf. Ook kan de aanval van een hacker leiden tot reputatieschade, verlies van data of afpersing door de hacker.

Verschillende vormen

Cybercrime kent verschillende vormen. Website kunnen worden platgelegd of veranderd. Ook kan data uit online boekhoudprogramma’s worden onderschept. Dit leidt ertoe dat hackers betalingen naar hun eigen rekeningnummer overmaken. Een veelvoorkomende vorm is het gijzelen van bedrijfscomputers. Men dient dan te betalen om de gegevens terug te krijgen.

Bewust worden van cybercrime

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat in 2016 één op de vijf bedrijven getroffen is door cyberaanvallen. Vooral bedrijven in de financiële en energiesector hebben last gehad van deze cyberaanvallen. Een bekende cyberaanval is de aanval Petya. Deze ontwrichte begin 2017 veel bedrijven. Naar aanleiding van deze cyberaanval concludeerde de Cyber Security Raad dat het Nederlandse bedrijfsleven zich niet genoeg bewust is van cyberaanvallen. Cybercrime komt vaak voor en bedrijven zijn zich niet goed bewust van de kwetsbaarheden die hiertoe kunnen leiden.

Top 5 meest voorkomende kwetsbaarheden volgens de Rijksoverheid

1. Onzorgvuldigheid bij procedures en gebruik van wachtwoorden, back-up bestanden, inrichting en onderhoud.
2. Slecht beveiligde routers en firewalls, waardoor het netwerkverkeer gewijzigd/afgeluisterd kan worden.
3. Problemen met SSL-certificaten of webstatistieken die voor iedereen inzichtelijk zijn (gegevens van klanten, orders, wachtwoorden, facturen). Deze gegevens kunnen eenvoudig misbruikt worden voor (identiteit)fraude en chantage.
4. Achterstallig onderhoud aan mail en webservers, waarbij niet de laatste patches zijn geïnstalleerd. Hierdoor kan de server gemakkelijk overgenomen worden.
5. Servers en websites blijken al gehackt. Als gebruikers naar deze server gaan, staat de browser dat niet toe of in het ergste geval loopt de gebruiker een virus op.

De juiste verzekering

Omdat cybercrime steeds vaker voorkomt is het belangrijk om u hier goed tegen te verzekeren. Met de speciale verzekering tegen cybercrime bent u beveiligd tegen de kosten door diefstal van gegevens of verlies van data en bedrijfsstilstand. Ook afpersing door hackers, imagoherstel na datalek of de kosten van IT-beveiliging kunt u op deze manier verzekeren. Verder beschermt de cybercrime verzekering tegen kosten voor onderzoek door een toezichthouder, krijgt u juridische bijstand in geval van aanspraken van derden en geeft de verzekering een vergoeding van kosten voor crisismanagement.

Wilt u zich ook verzekeren tegen cybercrime? Neem dan contact op! Wij helpen u graag op weg.