Automatische autosleutel? Check uw verzekering!

U heeft net boodschappen gedaan en komt met volle handen bij uw auto terug. De autosleutel bevindt zich helemaal onderaan in uw boodschappentas. Tegenwoordig is dat geen probleem meer, want de meeste auto’s herkennen dat de sleutelkaart of afstandsbediening in de buurt van het voertuig is. Hierdoor wordt de auto automatisch ontgrendeld. Dit wordt ‘keyless entry’ genoemd. Dat klinkt erg handig, máár is het nou wel zo veilig tegen diefstal?

Keyless entry

Auto’s worden steeds slimmer, zo hebben de nieuwere modellen geen traditionele autosleutel meer nodig om de deuren te ontgrendelen en de motor te starten. Dit is vaak een extra uitrusting op een auto. Deze ontwikkeling maakt het voor de eigenaar van de auto een stuk gemakkelijker. Helaas niet alleen voor de rechtmatige eigenaar van de auto, maar ook voor dieven. En dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Zo gaan dieven te werk

De dieven gaan slim te werk, zo hebben zij geen autosleutel meer nodig om de auto mee te nemen. Met het gebruik van geavanceerde software kunnen de criminelen het voertuig ontgrendelen. Hiervoor moeten zij op een afstand van 6 meter van de sleutelkaart of afstandsbediening staan. Eén van de criminelen heeft een ontvanger in de hand, en de ander een zender. Deze zender bootst het signaal na en stuurt deze naar de auto. Vervolgens gaat de auto van slot en kan de motor worden gestart.

Autodiefstal voorkomen

Het makkelijkste is om de sleutel op te bergen in een stalen kistje. Dit verstoort het signaal en zorgt ervoor dat de ontvanger het signaal niet op kan vangen. Dit geldt ook voor aluminiumfolie. Wanneer u de sleutel tijdelijk niet gebruikt kunt u ervoor kiezen om de sleutel in aluminiumfolie te wikkelen.

U kunt uw autodealer vragen de keyless functie voor u uit te schakelen of ervoor kiezen om uw auto extra te laten beveiligen. Het installeren van een extra beveiligingssysteem verkleint de kans op diefstal. Hierbij kunt u er ook nog voor kiezen om een startonderbreker op uw anti-diefstalsysteem te laten installeren. Zo kan uw auto vanaf een afstand geblokkeerd worden.

Bent u verzekerd?

Bij het verzekeren van uw auto kunnen verzekeraars om een veiligheidscertificaat vragen. Keuringsinstantie KIWA kan vanaf 2019 nieuwe modellen met keyless entry afkeuren indien er preventiemaatregelen zijn genomen. In dat geval moet de autofabrikant met een oplossing komen.

Is het keyless entry systeem afgekeurd? Dan bent u niet verzekerd! Mocht u hier vragen over hebben dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij leggen het u graag uit.